søndag 30. september 2012

Mer informasjon om leirstedet, IST’er, valg a paths og aktiviteter



Leirstedet: Base Camp

Awacamenj Mino base camp ligger omtrent 75 km nord for Ottawa, i den fransktalende delen av Canada. Navnet betyr «bedre enn best», på Algonquin (Indianernes språk). Leirområdet er et skogsområde, og ikke en åpen slette slik vi kanskje er vant til her til lands. Området er løv- og barskog, med spredte åpne områder. Det er renset drikkevann fra kraner på området, og en innsjø der det vil foregå vannaktiviteter. Når det gjelder hygienefasiliteter finnes både «scoutwash» (Kaldtvannsdusjer uten vegger) og innendørs dusjer «med varmt vann de første 30 minuttene», altså mest sannsynlig kaldt vann der også. Fra arrangørens side arbeides det med å kartlegge behov for midlertidige dusj- og toalettanlegg.

Nytt av året, og ganske interessant sett fra norsk ståsted, er at samtlige deltakere må ha med, og sove i, hvert sitt telt. Det er dessverre ikke mulig å argumentere i forhold til dette. Vi må forholde oss til det arrangøren gir av beskjeder her, og så er det viktig at alle husker på at 5000 telt er mange telt, og hver enkelt av oss må ta hensyn til plassen i valget av telt vi tar med.

Leirområdet deles inn i ca 24 subcamps, avhengig av endelig deltakertall. Det er plass til 5000 deltakere på området. Subcampene vil være ulike i størrelse i forhold til plass på deres område. Det vil være en bålplass på hvert område. Patruljene deler kjøkkeltelt med 3 andre patruljer, men får eget matlagingsutstyr, bord og stoler. Hver dag skal patruljen velge seg en oppskrift fra leirkokeboka basert på dagens hovedingrediens. Så skal de gå på leirens supermarked og handle alt de trenger. Som valuta får de et kort med poeng på. Det anbefales at patruljene diskuterer leirens meny i forkant a mootet, slik at minst mulig tid brukes på diskusjoner rundt dette underveis.
Minst 3-4 av dagene vil deltakerne oppholde seg andre steder enn på Base Camp.

Foreløpig program:
Selve mootet åpnes med Kick-off på Parliament Hill i Ottawa den 8.august på morgenen. Det er derfor nødvendig at vi ankommer Ottawa allerede den 7.august. Vi leier rom ved University of Ottawa sammen med ca 1270 andre speidere. Akkurat hva slags arrangement som skal være på Parliament Hill er foreløpig hemmelig/ikke avgjort, men folksomt blir det. Når det er ferdig venter 100 (!) busser på å kjøre oss til leirområdet, der patruljene treffer hverandre for første gang etter å ha snakket sammen over internett eller telefon i 4 måneder. Det skal arrangeres enda en åpningsseremoni, og leiren skal rigges til.
På dag 3 deler leiren seg i to deler. Den ene delen blir igjen i base camp, mens den andre drar ut på «urban challenge». Urban Challenge foregår i en av tre byer: Montreal, Quebec City eller Toronto. For mer informasjon om disse kan du se disse youtube filmene: Montreal Quebec City Toronto. Når deltakerne er på urban challenge vil de sove på internat på universiteter, og de vil ikke behøve telt til dette.
Under urban challenge skal deltakerne velge en path; et tema som gir føringer for programmet som skal gjennomføres i den valgte byen. Alle temaene kan velges i hver av de tre byene.



Adventure path med Shelterbox: Shelterbox hjelper med tak over hodet og materialer til mennesker som rammes av katastrofer. Siden oppstarten har Shelterbox bistått etter 200 katastrofer og hjulpet over 1 000 000 ofre. Hver grønne boks inneholder nødvendig utstyr nok til en familie når katastrofer skjer; telt, tepper, vannbeholdere, kjøkkenutstyr osv..). Deltakere som velger Adventure Path får mulighet til å være med på utsendelsen av en «shelterbox landsby».





Ecoresponsible path med ONE DROP: ONE DROP Canada utvikler prosjekter som gir tilgang til rent vann og sanitære tjenester i områder hvor vitale ressurser mangler. ONE DROP engasjerer seg for å øke folks bevissthet rundt denne ressursen og oppfordrer folk til ansvarlig forbruk av vann. Deltakere som velger dette temaet får bidra til å øke bevissthet rundt forvaltning av vann.



 
Culture path med Friendship Centres: En stor del av Canadas kultur stammer fra indianerne. I dag bor bare 35% av indianerbefolkningen i reservater, resten bor omkring i mer urbane områder. Rundt om i Canada finnes det 119 vennskapssentre, som har som formål å tilby kulturelle samlingssteder for indianerbefolkningen. Å velge dette temaet vil være en unik mulighet til å utveksle og utvikle hverandres kulturer.




Life path med Messenger of Peace: Dette temaet er i samarbeid med Messenger of Peace. Dette  programmet er et tiårig initiativ fra WOSM som søker å involvere speidere over hele verden i prosjekter som fremmer fred i verden. Med dette samarbeidet settes det første store prosjektet ut i livet når hundrevis av deltakere tar med seg budskap om fred hjem fra Moot. 



 De dagene patruljene er i leirområdet kan de velge mellom en masse aktiviteter. Det er f.eks. 8 aktiviteter på/i vann, mulighet for 24-timers haik, zip-lineing, klatrevegg, halvdagsaktiviteter, fulldagsaktiviteter, i leirområdet (fotball, volleyball, buldrevegg osv.), utenfor leirområdet (tur i dyrehage, rafting, både turistaktiviteter, fysiske aktiviteter og kulturaktiviteter ). Pr 25.september var det 40 halvdagsaktiviteter å velge mellom, men det blir stadig flere og programmet er ikke helt klart enda. Kort og godt kan vi si at aktivitetsprogrammet blir meget bra! Arrangøren lover å legge ut aktivitetsprogrammet i god tid før det åpnes for påmelding til dem så patruljene kan sikre seg favorittaktivitetene sine hvis de ønsker det.

Akkurat hva forventes det at deltakerne bidrar med før, under og etter mootet?

Moot er ikke noe som bare varer en uke. Før mootet er det en del som skal planlegges, både for kontigenten og for de internasjonale patruljene. Moot skiller seg fra Jamboree ved at det er deltakerne selv som lager sin egen moot-opplevelse, ikke kontigentledelsen eller arrangøren. Det er stort behov for engasjement fra deltakerne. Vi trenger f.eks. et felles merke og et profilplagg, byttegjenstander (f.eks. buttons), en presentasjonsstand for Norge under kulturmarkedsdagen, en sponsorgruppe, en rundreisegruppe og lignende. Det arrangeres minst en kontigentsamling i forkant av mootet, sannsynligvis i januar. Dato kommer så fort den er klar. En eventuell annen samling blir rundt april.
Når de internasjonale patruljene er sammensatt må deltakerne være flinke til å ta initiativ til kontakt for å få ting til å skje. En del av aktivitetene fordeles etter «førstemann til mølla»-prinsippet, og det vil derfor være lurt å være tidlig ute med å bestemme seg. Hver patrulje skal velge en «delegat». Delegaten skal ikke være leder for patruljen, men skal være dennes talsmann/kvinne. Det er delegaten som får tilgang til å registrere patruljens aktiviteter, og det er delegaten som deltar på informasjonsmøter underveis på leiren. Hele leirens oppbygning forutsetter at samtlige åtte patruljemedlemmer deler av sin kultur og bidrar med det de kan bidra med.

IST

IST’ene er med å bidrar med arbeidskraft som trengs for å gjennomføre et slikt stor arrangement, og det er plass til alle som vil. For å gjennomføre alle aktivitetene som planlagt, regner de med å behøve minst 500 IST’er. Det trengs blant annet matlagere/utdelere/serverere, førstehjelpere, livreddere, sjåfører og vakter, men også folk til å drive de mange ulike aktivitetene leiren tilbyr. Samtidig som du jobber blir du kjent med masse bra folk fra hele verden, og du får noen spesielle goder. Blant annet er det noen som lager maten for deg, og det er snakk om å lage en egen IST-lounge. Alle IST’ene får minst en hel dag fri. Det er ønskelig at IST’ene ankommer leiren 4.august, og at de blir noen ekstra dager etter mootet hvis mulig, men det er også mulig å være med på rundreisen også for IST’er, og ankomme leiren samtidig som resten av deltakerne.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar